Hi ha persones amb una sang molt especial

Tots coneixem els grups sanguinis majoritaris: l'A, B, AB i O amb les seves varietats Rh+ i -. Però sabies que al món hi ha més de 300 grups sanguinis?

A més, una de cada 10.000 persones té una sang molt excepcional. Això suposa que entre el 0,01 i el 0,1% de la població té una sang especial i necessita un donant igual d'especial.

Quan un pacient necessita rebre sang d’aquest tipus per a una transfusió, el temps és vital. Els malalts no poden esperar. Per això, volem identificar nous donants que ens permetin garantir la disposició de sang compatible quan un pacient en necessiti.

Al Banc de Sang busquem donants amb aquesta sang tan poc freqüent per atendre els pacients del mateix grup. Les persones d'un mateix origen geogràfic comparteixen grups sanguinis similars. És per això que alguns grups sanguinis excepcionals són més fàcils de trobar entre persones d'un mateix indret.

  • Àfrica subsahariana. Un dels grups és l’U negatiu, originari de l'Àfrica subsahariana. Donat que en els darrers anys s’ha incrementat el número de persones d'origen subsaharià vivint a Catalunya, s'han incrementat les necessitats de transfondre sang d'aquests grups rars propis de l'Àfrica. 
  • Iran, Paquistan i l’Índia. En aquests països hi ha una major presència de persones amb el grup Indian b negatiu. Els ciutadans que viuen a Catalunya i són originaris d’aquesta zona, així com els seus fills, pot ser que tinguin aquest tipus de sang tan poc freqüent. 

Els donants de grups excepcionals al món

Al Banc de Sang tenim localitzats mig miler de donants amb grups sanguinis poc freqüents, als quals truquem quan un pacient els necessita. 

A més, hi ha una xarxa internacional de centres especialitzats en sang rara de la qual el Banc de Sang de Catalunya en forma part. A tot el món hi ha uns 60 centres de 26 països diferents preparats per ajudar-se mútuament.

Tot i això, cal incrementar el nombre de persones al registre de donants de sang excepcional per fer front a les necessitats creixents d'aquest tipus de sang.

Què puc fer si jo o la meva família hem nascut en un d'aquests països?

Per saber si tens sang d'un grup excepcional has d'anar a un espai de donació i dir al professional que t'atengui que estàs interessat en formar part del registre de donants de sang poc freqüent.

T’extraurem una mostra de sang i l'analitzarem per saber si tens un grup poc freqüent. Si vols, també pots fer una donació de sang convencional.

Si la teva sang és poc freqüent t'avisarem i et demanarem que donis sang quan una persona amb el mateix tipus de sang que tu ho necessiti.

Si tens qualsevol dubte pots escriure’ns a atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat o bé trucar al 93 557 35 66.

Sabies que…

  • La sang que circula per l'organisme conté glòbuls vermells. A la superfície dels glòbuls vermells hi ha unes proteïnes, els antígens. Tenir uns o altres antígens determina els grups sanguinis.
  • El grup sanguini s'hereta, igual que el color dels ulls o de la pell, per això la majoria de persones compartim els mateixos grups.