Test ràpid

Descobreix amb aquest senzill test si pots ser donant

Començar

Qui pot donar?

Pots donar sang si tens entre 18 i 70 anys, peses més de 50 quilos i et trobes bé de salut.

Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre.

Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.

Tant per a la seguretat del donant com del receptor, abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina.

Si has patit la Covid hauràs d’esperar un mes per poder donar.

Si ha estat en contacte amb algú que hagi tingut la Covid però estàs vacunat amb la pauta completa i no tens símptomes, pots donar sang amb normalitat.

La vacunació contra la Covid no impedeix donar sang o plasma. Tot i això, si tens algun efecte secundari com febre o malestar general, hauràs d'esperar 15 dies.

Has de saber que pots donar sang:

  • Si tens entre 18 i 70 anys i peses més de 50 quilos.
  • Encara que hagis patit hepatitis abans dels 12 anys.
  • Encara que no estiguis en dejú.
  • Encara que tinguis el colesterol elevat.
  • Encara que prenguis algun dels medicaments més freqüents.

Qüestionari previ a la donació

El primer pas per valorar si és convenient dur a terme una donació de sang és contestar un qüestionari orientat a detectar qualsevol possible factor de risc.

Les preguntes d'aquest document vénen determinades per llei i el seu objectiu és vetllar per la seguretat del donant i del futur receptor.

En cap cas però, una resposta afirmativa al qüestionari invalidarà directament una donació de sang. El metge responsable de l'extracció és qui decidirà, en última instància, si aquesta es realitzarà.

Pots consultar el formulari des d'aquest enllaç.

Viatges

Si has viatjat, pot ser que hagis d'esperar un temps abans no puguis tornar a donar sang. Consulta la llista de països per assegurar-te'n. Si així i tot, tens dubtes, contacta amb Atenció al donant trucant al 93 557 35 66, escrivint a atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat o enviant un WhatsApp al 677 07 17 56.

Identificació

El primer cop que donis sang t'has d'identificar amb el DNI, passaport, permís de residència o permís de conduir. Si ja estàs registrat al Banc de Sang, n'hi ha prou amb el carnet de donant o amb un document amb nom i fotografia o amb nom i número de DNI.