La sang

Què és la sang

La sang és un teixit format per diversos components amb característiques i funcions diferents.

Totes les donacions de sang se separen al laboratori per obtenir tres productes diferents: glòbuls vermells, plasma i plaquetes.

Cada un d'aquests components sanguinis es transfon a un malalt diferent. Per això, una única donació de sang pot beneficiar a tres persones diferents.

Els components de la sang

Glòbuls vermells

Els glòbuls vermells transporten l'oxigen des dels pulmons a tots els teixits de l'organisme.

S'han de conservar a 4 graus i caduquen als 42 dies. A Catalunya cada dia es fan servir entre 800 i 1.000 bosses de glòbuls vermells.

El seu dèficit (anèmia) provoca una manca d'oxigen en els òrgans vitals dels malalts. En aquest cas cal administrar glòbuls vermells.

S'utilitzen en tractaments de càncers de la sang i en operacions o accidents en què el pacient perd molta sang.

Cada any, durant el part, un miler de mares necessiten rebre transfusions de glòbuls vermells perquè tenen una hemorràgia.

Aquest és el cas de la Judit Benet, que va necessitar vint litres de sang durant la cesària de la seva tercera filla.

"Es pot dir que sóc viva gràcies a la sang que vaig rebre"

explica al blog moltesgracies.net.

Plaquetes

Les plaquetes, en canvi, intervenen en la coagulació de la sang tot impedint les hemorràgies causades per petites lesions que habitualment es produeixen en les artèries, venes i capil·lars.

És el component de la sang amb una vida més curta, de només 5 dies. Es conserven a temperatura ambient i en moviment constat, ja que si es deixessin de moure s'agregarien les unes amb les altres formant un quall.

El dèficit de plaquetes (trombopènia), que és freqüent en malalties com la leucèmia i després d'alguns tractaments del càncer, provoca l'aparició d'hemorràgies greus. El tractament prioritari en aquests casos es la transfusió de plaquetes.

L'Oriol, el fill de la Montserrat Sabaté, va necessitar plaquetes poc després de nàixer. Ella ho recorda al blog moltesgracies.net amb la satisfacció de saber que ara el seu fill es troba bé.

"L'Oriol va patir una Trombocitopènia Neonatal Al·loinmune, una malaltia greu que es produeix per incompatibilitat de la sang de la mare amb la del nadó i que no es detecta fins al naixement. 
Som molt afortunats perquè, gràcies als donants, tot i tractar-se d'un cas greu, l'Oriol no ha patit seqüeles"

Plasma

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang.

Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma. Per conservar-lo, es congela durant 3 anys a 30 graus sota zero.

En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.

Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, entre les quals destaquen les següents:

Les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions.

Els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar el sagnat quan ens tallem.

L'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Cada dia, centenars de persones necessiten plasma o medicaments elaborats amb plasma, com ara l'Edu, Anna i Marcel, que són hemofílics.

“Som aquí gràcies a tu”