Es pot donar sang després d'haver-se fet un tatuatge?

Després d'un tatuatge, caldrà esperar sempre 4 mesos per tornar a donar sang.

Es pot donar sang després d'una intervenció quirúrgica?

El període d'exclusió dependrà del tipus d'intervenció: Després d'intervencions quirúrgiques menors: no es podrà donar sang en 7 dies o fins que no s'estigui del tot recuperat. Exemples de cirurgia menor: hemorroides, varius, sutura de ferides, hèrnies, etc. Després d'intervencions quirúrgiques majors : les persones sotmeses a cirurgia major no podran donar sang durant 4 mesos. Exemples de cirurgia major: pneumectomia, intervenció cardíaca o cirurgia toràcica, gastrectomia, craniotomia, factura greu (fèmur, pelvis, etc.), pròtesi articular (maluc, genoll, etc.).

Puc donar sang després d’anar al dentista?

Si només t'has fet una revisió, pots donar sang el mateix dia. En cas que t'hagin fet una neteja dental hauràs d'esperar 24 hores. Si t'han fet un empastament caldrà esperar 72 hores i si t'han extret una queixal no pots tornar a donar sang fins passat 7 dies.

Què s'ha de fer per ser donant d'òrgans i teixits?

La legislació espanyola és molt progressista en aquest aspecte i contempla que qualsevol ciutadà és donant d'òrgans i teixits en potència si no manifesta el contrari. Al nostre país, no cal presentar cap document signat prèviament pel difunt.

En qualsevol cas, el que sí es requereix per procedir a l'extracció és l'autorització dels familiars. Per aquest motiu, és important que la família i els amics propers del donant potencial coneguin la seva voluntat.

A Catalunya, l'organisme responsable de la donació d'òrgans és l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Pot informar-se al telèfon 93 339 83 03 o bé consultar la pàgina web trasplantaments.gencat.cat.

Per què les analítiques de les donacions no tenen en compte d'altres aspectes d'interès per al donant?

Els bancs de sang tenim com a prioritat assegurar que les transfusions de sang són segures per als malats, per això centrem els nostres esforços en fer les analítiques que garanteix la seguretat transfusional. A més, la majoria de les proves analítiques s'han de realitzar en dejú per obtenir resultats fiables. En canvi, per donar sang és recomanable haver menjat abans.

Per què no puc donar sang si he visitat determinats països?

Hi ha zones al món amb risc de malària o altres malalties que es poden transmetre amb una transfusió. Per aquesta raó, després de visitar alguns països cal esperar un temps abans de poder donar sang. Hi ha organismes internacionals que determinen quins són aquests països, que canvien constantment. Si el desplaçament ha estat curt o bé el país que has visitat té un risc menor, la decisió de si pots o no donar sang la valora la persona que fa l'entrevista prèvia a la donació.

De forma general si has estat a:

  • Europa: es pot donar sang, a excepció de Turquia, Illes de Madeira i Geòrgia (exclusió de 1 mes).

  • Fora d'Europa: en tots els casos s'ha d'esperar 1 mes des de la tornada, però en el cas dels països amb risc de malària s'haurà d'esperar un mínim de 6 mesos:

    • Amèrica: Bermudes, Bolívia, Brasil, Colòmbia, República Dominicana, El Salvador, Equador, Guaiana, Guaiana Francesa, Guatemala, Haití, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Perú, Surinam, Veneçuela.

    • Àfrica: a tots els països hi ha una exclusió de 6 mesos excepte a Lesotho, Líbia, Marroc, Maurici, illa Reunió, Santa Helena, illes Seychelles, Tunísia.

    • Àsia: Tots menys: Armènia, Bahrain, Brunei Darussalam, Emirats Àrabs Units, Israel, Japó, Jordània, Kazakhstan, Kuwait, Líban, Macao, illes Maldives, Mongòlia, Palestina, Qatar, Singapur, Taiwan, Turkmenistan.

    • Oceania: Papu Nova Guinea, Illes Salomó i Vanuatu.

Si abans d'anar al Banc de Sang vols saber si el país que has visitat t'exclou per donar sang o durant quants mesos, pots consultar Atenció al Donant, trucant al 93 557 35 66, escrivint un correu electrònic a atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat o piulant a www.twitter.com/donarsang.

Quin document he de portar per poder donar sang?

El carnet de donant no és necessari. El primer cop que donis sang t'has d'identificar amb el DNI, NIE, passaport o permís de conduir. Si ja estàs registrat al Banc de Sang, n'hi ha prou amb el carnet de donant o amb un document amb nom i cognoms.