Donació de sang

Com puc obtenir ferro des dels aliments?

Aquí et suggerim informació sobre aliments que et poden ajudar a augmentar els dipòsits de ferro. No obstant això, recorda que si pateixes alguna malaltia o algun desequilibri nutricional cal contactar amb un especialista. 

Donació de plasma

Què és la donació de plasma?

La donació només de plasma o "plasmafèresi" consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

La donació dura entre 45 i 60 minuts durant els quals pots llegir, escoltar música o senzillament regalar-te una estona.

Donació de plasma

Com m’he de preparar per donar plasma?

En l'àpat previ a la donació de plasma evita:

  • Menjar molts greixos, com ara fregits o fer àpats copiosos
  • Prendre begudes ensucrades o sucs de fruita comercials  
  • Beure alcohol
  • Consumir gelats i aliments que tinguin molt sucre

Els greixos poden ser transportats pel plasma i si en consumeixes en excés pot ser que la teva donació no es pugui utilitzar.

Donació de sang

Puc donar sang si m’han vacunat contra la Covid?

Sí, la vacunació contra la Covid no impedeix donar sang o plasma. Tot i això, si tens algun efecte secundari com febre o malestar general, hauràs d'esperar 7 dies.

Donació de sang

Puc donar sang si he tingut Covid?

Si has tingut la Covid, has d'esperar 7 dies per donar després d'haver-te recuperat.

Si has estat en contacte amb algú que hagi tingut la Covid però estàs vacunat amb la pauta completa i no tens símptomes, pots donar sang amb normalitat.

Els professionals sanitaris, treballin o no en zones Covid, sí que poden donar sang.

Donació de sang

Puc donar sang després de vacunar-me de la grip?

Sí, després de vacunar-te de la grip pots donar sang amb normalitat. En tot cas, com que en alguna ocasió les vacunes poden produir una sensació de malestar, et recomanem que vinguis a donar sang abans de la vacuna. Tampoc hi ha cap problema en donar sang i després vacunar-se. Per la resta de vacunes, consulta’ns.

Donació de sang

Es pot donar sang després d'haver-se fet un tatuatge?

Després d’un tatuatge, podrem donar sang, sempre sota el criteri mèdic de l’entrevistador, si el procediment d’aquest compleix els requisits següents:

- Agulles estèrils i d’un sol ús

- Tinta monodosi i oberta davant el client.

Si el tatuatge no s’ha realitzat en les condicions abans esmentades, haurem d’esperar 4 mesos per poder donar sang. 

Donació de sang

Es pot donar sang després d'una intervenció quirúrgica?

El període d'exclusió dependrà del tipus d'intervenció: Després d'intervencions quirúrgiques menors: no es podrà donar sang en 7 dies o fins que no s'estigui del tot recuperat. Exemples de cirurgia menor: hemorroides, varius, sutura de ferides, hèrnies, etc. Després d'intervencions quirúrgiques majors : les persones sotmeses a cirurgia major no podran donar sang durant 4 mesos. Exemples de cirurgia major: pneumectomia, intervenció cardíaca o cirurgia toràcica, gastrectomia, craniotomia, factura greu (fèmur, pelvis, etc.), pròtesi articular (maluc, genoll, etc.).

Donació de sang

Puc donar sang després d’anar al dentista?

Si només t'has fet una revisió, pots donar sang el mateix dia. En cas que t'hagin fet una neteja dental hauràs d'esperar 24 hores. Si t'han fet un empastament caldrà esperar 72 hores i si t'han extret una queixal no pots tornar a donar sang fins passat 7 dies.

Donació de sang

Què s'ha de fer per ser donant d'òrgans i teixits?

La legislació espanyola és molt progressista en aquest aspecte i contempla que qualsevol ciutadà és donant d'òrgans i teixits en potència si no manifesta el contrari. Al nostre país, no cal presentar cap document signat prèviament pel difunt.

En qualsevol cas, el que sí es requereix per procedir a l'extracció és l'autorització dels familiars. Per aquest motiu, és important que la família i els amics propers del donant potencial coneguin la seva voluntat.

A Catalunya, l'organisme responsable de la donació d'òrgans és l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Pot informar-se al telèfon 93 339 83 03 o bé consultar la pàgina web trasplantaments.gencat.cat.

Donació de sang

Per què les analítiques de les donacions no tenen en compte d'altres aspectes d'interès per al donant?

Els bancs de sang tenim com a prioritat assegurar que les transfusions de sang són segures per als malats, per això centrem els nostres esforços en fer les analítiques que garanteix la seguretat transfusional. A més, la majoria de les proves analítiques s'han de realitzar en dejú per obtenir resultats fiables. En canvi, per donar sang és recomanable haver menjat abans.

Donació de sang

Per què no puc donar sang si he visitat determinats països?

Hi ha zones al món amb risc de malària o altres malalties que es poden transmetre amb una transfusió. Per aquesta raó, després de visitar alguns països cal esperar un temps abans de poder donar sang. Hi ha organismes internacionals que determinen quins són aquests països, que canvien constantment. Si el desplaçament ha estat curt o bé el país que has visitat té un risc menor, la decisió de si pots o no donar sang la valora la persona que fa l'entrevista prèvia a la donació.

Així doncs, si has viatjat, pot ser que hagis d'esperar un temps abans no puguis tornar a donar sang. Consulta la llista de països per assegurar-te'n.

Si abans d'anar al Banc de Sang vols saber si el país que has visitat t'exclou per donar sang o durant quants mesos, pots consultar Atenció al Donant, trucant al 93 557 35 66, escrivint un correu electrònic a atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat o enviant un WhatsApp al 677 07 17 56.

Donació de medul·la

Puc donar la medul·la òssia a un pacient determinat?

No es pot. La donació és anònima i altruista. A més, cal que donant i receptor siguin compatibles. Les probabilitats de compatibilitat són molt baixes, aproximadament 1 entre 3.000. Per aquest motiu, quan es trobi un pacient compatible, la teva donació viatjarà fins el país de residència del pacient per salvar-li la vida.

Donació de medul·la

La medul·la òssia és com la medul·la espinal?

No. La medul·la espinal es troba a la columna vertebral i la medul·la òssia és el teixit esponjós que es troba en l'interior dels ossos. Conté cèl·lules mare que tenen la capacitat de produir sang. Les cèl·lules mare del donant van a parar a la medul·la òssia dels ossos del receptor pel torrent sanguini. Un cop allà son capaces de produir cèl·lules de sang sanes.

Donació de medul·la

Qui pot ser donant de medul·la òssia?

Els homes d'entre 18 i 30 anys són els donants ideals de medul·la òssia. Tot i així, totes aquelles persones fins als 40 anys que tinguin bona salut es poden inscriure al registre.

La Fundació Josep Carreras gestiona el Registre de Donants de Medul·la Òssia. El Banc de Sang i Teixits col·labora en la promoció de la donació.

Per fer-se donant de medul·la òssia cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang. Pots veure tots els punts de donació en aquest apartat del web

Hauràs de dir al metge que vols inscriure't al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, t'extraurem una mostra de sang que servirà per saber la teva compatibilitat.

També pots inscriure't al registre sense fer una donació de sang, ja que només extraient-ne una petita mostra és suficient per saber la compatibilitat.

Pots consultar el web de la Fundació Josep Carreras, on hi ha testimonis de donants i receptors i tot allò relacionat amb el procés de donació.

Si ho vols, pots emplenar el formulari d’inscripció que hi ha al web https://catalunya.medulaosea.org. Un cop emplenat, caldrà que vagis a un punt de donació de sang perquè t’extraiem una mostra. Emplenar el formulari no vol dir estar inscrit com a donant. 

Si necessites més informació contacta amb Atenció al donant(ELIMINAR).

Donació de sang

Quin document he de portar per poder donar sang?

Recorda que per venir a donar sempre cal portar un document d'identitat oficial (DNI, NIE, passaport o carnet de conduir)