Puc donar la medul·la òssia a un pacient determinat?

No es pot. La donació és anònima i altruista. A més, cal que donant i receptor siguin compatibles. Les probabilitats de compatibilitat són molt baixes, aproximadament 1 entre 3.000. Per aquest motiu, quan es trobi un pacient compatible, la teva donació viatjarà fins el país de residència del pacient per salvar-li la vida.

La medul·la òssia és com la medul·la espinal?

No. La medul·la espinal es troba a la columna vertebral i la medul·la òssia és el teixit esponjós que es troba en l'interior dels ossos. Conté cèl·lules mare que tenen la capacitat de produir sang. Les cèl·lules mare del donant van a parar a la medul·la òssia dels ossos del receptor pel torrent sanguini. Un cop allà son capaces de produir cèl·lules de sang sanes.

Qui pot ser donant de medul·la òssia?

Els homes d'entre 18 i 30 anys són els donants ideals de medul·la òssia. Tot i així, totes aquelles persones fins als 40 anys que tinguin bona salut es poden inscriure al registre.

La Fundació Josep Carreras gestiona el Registre de Donants de Medul·la Òssia. El Banc de Sang i Teixits col·labora en la promoció de la donació.

Per fer-se donant de medul·la òssia cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang. Pots veure tots els punts de donació en aquest apartat del web

Hauràs de dir al metge que vols inscriure't al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, t'extraurem una mostra de sang que servirà per saber la teva compatibilitat.

També pots inscriure't al registre sense fer una donació de sang, ja que només extraient-ne una petita mostra és suficient per saber la compatibilitat.

Pots consultar el web de la Fundació Josep Carreras, on hi ha testimonis de donants i receptors i tot allò relacionat amb el procés de donació.

Si ho vols, pots emplenar el formulari d’inscripció que hi ha al web https://catalunya.medulaosea.org. Un cop emplenat, caldrà que vagis a un punt de donació de sang perquè t’extraiem una mostra. Emplenar el formulari no vol dir estar inscrit com a donant. 

Si necessites més informació contacta amb Atenció al donant(ELIMINAR).