Cercador
Ets a: Portada > Tot sobre la sang > Preguntes freqüents

Preguntes freqüents

Quin document he de portar per poder donar sang?
El carnet de donant no és necessari. El primer cop que donis sang t’has d’identificar amb el DNI, NIE, passaport o permís de conduir. Si ja estàs registrat al Banc de Sang, n’hi ha prou amb el carnet de donant o amb un document amb nom i cognoms.
Qui pot ser donant de medul·la òssia?
Els homes d'entre 18 i 35 anys són els donants ideals de medul·la òssia. Tot i així, totes aquelles persones fins als 55 anys que tinguin bona salut es poden inscriure al registre. Es pot fer la inscripció des de la pàgina web /moll-os.html
La medul·la òssia és com la medul·la espinal?
No. La medul·la espinal es troba a la columna vertebral i la medul·la òssia és el teixit esponjós que es troba en l'interior dels ossos. Conté cèl·lules mare que tenen la capacitat de produir sang. Les cèl·lules mare del donant van a parar a la medul·la òssia dels ossos del receptor pel torrent sanguini. Un cop allà son capaces de produir cèl·lules de sang sanes.
Puc donar la medul·la òssia a un pacient determinat?
No es pot. La donació és anònima i altruista. A més, cal que donant i receptor siguin compatibles. Les probabilitats de compatibilitat són molt baixes, aproximadament 1 entre 40.000. Per aquest motiu, quan es trobi un pacient compatible, la teva donació viatjarà fins el país de residència del pacient per salvar-li la vida.
Per què no puc donar sang si he visitat determinats països?
Hi ha zones al món amb risc de malària o altres malalties que es poden transmetre amb una transfusió. Per aquesta raó, després de visitar alguns països cal esperar un temps abans de poder donar sang. Hi ha organismes internacionals que determinen quins són aquests països, que canvien constantment. Si el desplaçament ha estat curt o bé el país que has visitat té un risc menor, la decisió de si pots o no donar sang la valora la persona que fa l’entrevista prèvia a la donació. Si abans d’anar al Banc de Sang vols saber si el país que has visitat t’exclou per donar sang, pots consultar Atenció al Donant, trucant al 93 557 35 00, escrivint un correu electrònic a atencioaldonant@bst.cat o piulant a www.twitter.com/donarsang. De forma general si has estat a: Europa: es pot donar sang, a excepció de Turquia, Illes de Madeira i Geòrgia (exclusió de 1 mes). Fora d’Europa: en tots els casos s’ha d’esperar 1 mes des de la tornada. Però en el cas dels països amb risc de malària s’haurà d’esperar 6 mesos: Amèrica: Bermudes, Bolívia, Brasil, Colòmbia, República Dominicana, El Salvador, Equador, Guaiana, Guaiana Francesa, Guatemala, Haití, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Perú, Surinam, Veneçuela.
Àfrica: Tots menys: Lesotho, Líbia, Marroc, Maurici, illa Reunió, Santa Helena, illes Seychelles, Tunísia.
Àsia: Tots menys: Armènia, Bahrain, Brunei Darussalam, Emirats Àrabs Units, Israel, Japó, Jordània, Kazakhstan, Kuwait, Líban, Macao, illes Maldives, Mongòlia, Palestina, Qatar, Singapur, Taiwan, Turkmenistan.
Oceania: Papu Nova Guinea, Illes Salomó i Vanuatu.
Per què les analítiques de les donacions no tenen en compte d'altres aspectes d'interès per al donant?
Els bancs de sang invertim cada vegada més en la millora i la seguretat transfusional, destinant una part molt important del nostre pressupost a les analítiques. Aquestes són complexes i molt costoses i per tant, orientem els nostres recursos a tot allò que és absolutament imprescindible per tal de garantir la màxima seguretat, en detriment d'aquelles proves que no són per a res necessàries per a l'acte transfusional.

A més, la majoria de les proves analítiques s'han de realitzar en dejú per obtenir resultats fiables. En canvi, per donar sang és recomanable haver menjat abans.
Què s'ha de fer per ser donant d'òrgans i teixits?
La legislació espanyola és molt progressista en aquest aspecte i contempla que qualsevol ciutadà és donant d'òrgans i teixits en potència si no manifesta el contrari. Al nostre país, no cal presentar cap document signat prèviament pel difunt.
En qualsevol cas, el que sí es requereix per procedir a l'extracció és l'autorització dels familiars. Per aquest motiu, és important que la família i els amics propers del donant potencial coneguin la seva voluntat.

A Catalunya, l'organisme responsable de la donació d'òrgans és l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Pot informar-se al telèfon 93 339 83 03 o bé consultar la pàgina web www.trasplantaments.gencat.cat.
Puc donar sang després d’anar al dentista?
Si només t’has fet una revisió, pots donar sang el mateix dia. En cas que t’hagin fet una neteja dental hauràs d’esperar 24 hores. Si t’han fet un empastament caldrà esperar 72 hores i si t’han extret una queixal no pots tornar a donar sang fins passat 7 dies.
Es pot donar sang després d'una intervenció quirúrgica?
El període d'exclusió dependrà del tipus d'intervenció: Després d'intervencions quirúrgiques menors: no es podrà donar sang en 7 dies o fins que no s'estigui del tot recuperat. Exemples de cirurgia menor: hemorroides, varius, sutura de ferides, hèrnies, etc. Després d'intervencions quirúrgiques majors : les persones sotmeses a cirurgia major no podran donar sang durant 4 mesos. Exemples de cirurgia major: pneumectomia, intervenció cardíaca o cirurgia toràcica, gastrectomia, craniotomia, factura greu (fèmur, pelvis, etc.), pròtesi articular (maluc, genoll, etc.).
Es pot donar sang després d'haver-se fet un tatuatge?
Després d'un tatuatge, caldrà esperar sempre 4 mesos per tornar a donar sang.

Sabies que...

Les persones que han sofert cremades poden necessitar fins a 20 unitats de concentrats de plaquetes durant el seu tractament


Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Segueix-nos a:

Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Youtube Segueix-nos a Instagram

© Banc de Sang i Teixits - Nota legal - Política de cookies - Accessibilitat - Contacte - Mapa del web

Tens algun dubte? Ens agradarà sentir-te. 93 557 35 00 - atencioaldonant@bst.cat - @donarsang