Cercador
Ets a: Portada > APS

Aprèn, participa i dona

“Aprèn, participa i dona” és un programa educatiu perquè infants i joves de 6 a 18 anys adquireixin coneixements i valors a través de la promoció de la donació de sang i l’organització d’una campanya.

Guia

El Banc de Sang ha editat una guia on recull l’experiència en l’organització d’aquesta activitat durant els darrers deu anys.

Si en voleu un exemplar en PDF, cal que envieu un correu electrònic a aps_bancdesang(ELIMINAR)@bst.cat indicant el vostre nom i cognoms i entitat en la qual treballeu.

 

Aquest programa educatiu involucra infants i joves en la difusió de la necessitat de donar sang.

Els participants aprenen sobre la sang, la donació i aspectes de comunicació, alhora que duen a terme un servei de promoció de la salut en el seu entorn més proper.

L'activitat té diferents parts. En la primera, un professional del Banc de Sang i Teixits imparteix una formació amb continguts científico-mèdics, de comunicació i de valors.

A la segona part els participants creen materials per promocionar la donació de sang i organitzen la seva pròpia campanya de difusió per conscienciar el seu entorn i animar a la gent a que doni sang.

La darrera fase es dedica als agraïments i valoracions. Es tracta d'avaluar tota l’activitat conjuntament amb l’equip educatiu i fer un reconeixement amb els resultats de la campanya pel centre i pels participants.

Descarregueu el tríptic informatiu del programa APS.

Ma Rosa Esteban, escola Maristes Champagnat: “Hem observat com els infants i adolescents són més participatius i milloren la comunicació entre ells i la relació cap al professorat”

Esther Ninou, directora pedagògica d’Educació Primària de l’escola de Sant Gervasi de Mollet del Vallès: “Els alumnes es senten importants i útils a la societat. Tenen un altíssim nivell d’implicació i cada vegada aconsegueixen més donants”. 

A qui s'adreça

A centres educatius de l’àmbit formal i no formal amb infants i adolescents d’entre 6 i 18 anys.

També es realitzen formacions especials en cicles formatius i en estudis universitaris.

Objectius

  • Familiaritzar-se amb el procés de donació de sang i interioritzar-ho com un hàbit de participació social.
  • Participar en una experiència en què els nois i les noies siguin protagonistes dinamitzant en el seu entorn una campanya de donació i realitzant els aprenentatges científics, cívics i socials corresponents.
  • Dur a terme un servei de promoció de la salut.
  • Ser conscients de la importància de la donació de sang.
  • Crear una xarxa de centres educatius amics del Banc de Sang 

Característiques

Durada: El projecte té una durada aproximada de 10 hores.
- Formació: 2 hores
- Creació de materials: 2 – 4 hores
- Servei (campanya de donació): 2 – 4 hores
Nombre d'alumnes per sessió: 1 grup classe (25 aproximadament).
Dates de realització i horaris: A convenir.
Lloc de realització: Al propi centre.
Cost: Gratuït.
Observacions: Cal acordar les dates de realització amb un mínim de tres setmanes d’antelació. Entre el dia de la formació i el dia de la campanya de donació de sang ha de passar més d’un mes.
Es pot sol·licitar material didàctic per a l'alumnat. 

Exemples 

L'APS es va posar en marxa l'any 2006. Des d'aleshores han participat més de 230 centres educatius i uns 30.000 alumnes.

En tot aquest temps els alumnes han creat logotips, eslògans, obsequis pels donants, falques de ràdio, etc. 

L'escola de disseny La Massana va organitzar un concurs entre els estudiants per promocionar la campanya de donació al centre. Gràcies a l'esforç d'alumnes i professors es va crear una campanya molt atractiva que va permetre doblar el nombre de donacions, tal com s'explica en aquesta notícia: "Èxit de donacions en l’acció “La Gala Roja” de la Massana". 

Els nens i nenes de 5è de l’escola Malagrida d’Olot van participar en una Marató de donació de sang en el seu propi centre. Van crear una campanya de comunicació dins de l’assignatura de ciutadania: van fer un cartell publicitari, van preparar petits obsequis per als donants, es van inventar un ball de benvinguda i van resumir totes les activitats en un vídeo.

El mitjà audiovisual és molt usat als centres. Aquí hi ha més exemples:

Els mitjans s'han fet ressò de l'APS en diverses ocasions, com el Telenoticies de TV3, que va dedicar-li un reportatge o el diari Ara [Vegeu l'article en PDF].

Sol·liciteu més informació

Si esteu interessats en desenvolupar l’activitat i voleu fer-la al vostre centre educatiu, podeu enviar un correu electrònic a aps_bancdesang(ELIMINAR)@bst.cat.

Si ja coneixeu el projecte i us hi voleu inscriure, heu d'emplenar aquest formulari [Descarregueu en format Word] i enviar-lo per correu a aps_bancdesang(ELIMINAR)@bst.cat.Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Segueix-nos a:

Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Youtube Segueix-nos a Instagram

© Banc de Sang i Teixits - Nota legal - Política de cookies - Accessibilitat - Contacte - Mapa del web

Tens algun dubte? Ens agradarà sentir-te. 93 557 35 00 - atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat - @donarsang